Za sedmero horami, sedmero řekami, za bukem Bukovníčkem, rybníkem Krásnohlídkem, za mezí pod lesíkem u kamene Zakopáváku, tak ještě kousek dál, se schovává starý moudrý Dub a uvnitř je ukrytý poklad. Poklad v podobě krásné, moudré a dobré víly, která se jmenuje Dobrodějka Skřítková. Má malého synka, kterému celý les říká Dobrodíček.

Skřítek Dobrodíček je sice malý, ale má obrovské srdce a proto ho celý les má tuze rád. Jeho maminka je velice krásná a hodná to víla, která má lidi ve veliké oblibě a tak začala podnikat ve výrobě krásných vůní :-). Vůně míchá pro různé příležitosti a vždy voní po celém lese, takže každý pozná, když míchá vůni novou. Její vůně se totiž linou po širokém okolí a každý, kdo je ucítí dostane dobrou náladu. Ona velice dobře ví, že každá vůně má svou kouzelnou moc, protože pro své tajné receptury sbírá bylinky a květiny při měsíčku a tajné příměsi jsou vzácné oleje, které umí v lidech vyvolat krásné emoce a tím je činí ušlechtilejšími. 


Její synek o kterém jsem se zmínila již na začátku, ji velice pomáhá a ikdyž je malý, je velice šikovný a vyzná se v bylinkách a květinách. Proto ho jeho mamina víla Dobrodějka pouští do lesa, aby ji našel ty správně bylinky a květinky, které pak přimíchává do vzácných olejů a připravuje z nich kouzelné vůně. Ty pak prodává lidem a léčí jim zatrpklé duše, nebo přivodí lásku. Lidi, ty ona má tuze ráda a oni jí také. Jakmile se začne z lesa linout nová vůně, lidé se začnou sbíhat jako šílení a čekají klidně celou noc, jako by to byla nová řada Iphone 11Pro.

Nejvíce zákazníků má vždy před Vánoci a tak se rozhodla, že letos vymyslí zcela nové vůně. Mimo jiné má velice hluboký smysl i pro módu a celkově pro krásu, takže v jejím útulném a krásném příbytku uvnitř starého Dubu, je vše překrásné. Třpytící se šperky na stěnách po kterých zrak přechází. Moderní doplňky jako šátky, klobouky, čepice a mnoho překrásných modelů, které má pro náročné zákazníky. Ona je velice překrásná a jak se říká, co uvnitř i navenek. Zde to platí trojnásobně. 

Jednou se Dobrodíček takhle zase vydal na cestu při úplňku měsíce a řekl si, že své mamince najde úplně nové bylinky, protože se rozhodla, že připraví úplně nové neznámé vůně. Vůně, které budou nejenom pro tělo, ale i vůně na tkaniny, potahy, závěsy, oblečení, dále difuzéry, které umí provonět veliké bytové prostory, ale také krásné svíčky. Zkrátka celé kolekce různých voní, které umí potěšít lidskou duši. 

Její vůně, jsou tak krásné a zcela nezaměnitelné svojí originalitouSvěží, dřevité, citrusové, ale i jako čerstvé ovoce, nebo jako taková čistá čerstvá vůně, která je nevtíravá, ale pohltí vaše smysly. Tak takové vůně tato krásná víla nabízela lidem, aby se cítili dobře a když se cítili dobře, byli hodní a nedevastovali les, byli ohleduplní, měli se rádi a měli rádi vše okolo včetně lesa, zvířectva i květeny.

Tak ale abychom nezapomněli na toho našeho skřítka Dobrodějíčka… A jak tam hledal a hledal nové bylinky a květinky, šel dál a dál, prozpěvoval si, sledoval každičkého broučka, povídal si s ptáčky a najedou se začalo smrákat. A co se nestalo – zabloudil. Les pokryla černočerná noc a milý skříteček se ztratil. Volal svou maminku, volal, ale ta ho neslyšela, jelikož byla moc daleko.

Ale náš skřítek se nebál, protože věřil květinám a věřil tomu, že maminčiny vůně budou tak silné, že ho určitě zavedou zpátky k ní domů do starého Dubu. Věřil a jak se říká: “víra i hory přenáší” a najednou se z černé noční oblohy začala k zemi snášet hvězda. Obrovská zářiváhvězda s krásnou modrou barvou jako moře. Tato hvězda kolem sebe šířila vůni čerstvého přístavu s romantickou náladou, jmenovala se Venezia. Na této vůni si maminka velice zakládala a hodně ji prodávala dámám, co mají rády čisté, jemné ale luxusní vůně.

Tato hvězda sestoupila na zem a začala svitit na cestu Dobrodějíčkovi a ukázala mu cestu z hlubokého lesa.Skříteček se zaradoval a upaloval, co mu nožičky stačily. Rychle za maminkou vílou, protože věděl, že se o něj bude už do zajista velice strachovat. A jak takhle běžel domů, kvítka mu po cestě voněla na cestu a každá květinka mu připomněla maminčiny vůně.

Najednou pocítil vůni plnou čerstvého ovoce, tak sladoučkou, že si myslel, že je v ráji plného šťavnatého ovoce. O kus dál se sladká vůně změnila v silnou vůni Citrónu, jako by si přičichnul k čerstvě rozkrojenému Citrónu. Byla to tak příjemná vůně, až se mu na jeho tvářičkách vyrojil krásný úsměv a zčervenaly mu tvářičky. 

Věděl, že už je blízko jeho domava, protože ucítil krásnou, provokativní, ale přitom neodolatelnou dřevitou vůni, která ho fascinovala. Tato vůně, pobláznila nejednoho muže a náš malý skřítek ji také měl moc rád. Vydržela vonět velice dlouho. 

Jeho hvězda ho stále doprovázela a svitila mu na cestu. Na konci lesa, kde už začínala známá paseka, najednou ucítil vůni čistoty, jako čerstvého povlečení v ložnici, když se uchylujete k spánku, které vám provoněl čerstvý vítr. Vzpomněl si na svou maminku, když sušila své prádlo mezi stromy. Vítr provoněl každou nitku a při každém nadechnutí této vůně, si představil, že je s maminkou v horách, kde voní horská bystřina. 

Jak běžel dál zahlédl světýlko mezi stromy a to už věděl, že za chvíli uvidí svůj starodávný Dub, který je jeho domovem a konečně se setká se svou maminkou. A jak tak dobíhal ke svému Dubu, objala ho krásná, pánská vůně Tabaco, která byla příjemná a nevtíravá. Byla vůně přímo pro něj, co mu namíchala maminka jako vánoční překvapení. 

A jak to tak v pohádkách bývá, vždy se šťastným koncem se rozloučíme. Náš skřítek Dobrodíček se šťastně setkal se svou maminkou, krásnou vílou Dobrodějkou, která milovala vše krásné a chtěla učinit svět krásnější a vońavější. Maminka mu vytvořila krásný přístav domova, kam se vracel vždy rád. Ten přístav miloval a našel tam vždy směr a podporu, proto  ikdyž od maminky na chvíli zabloudil, nebál se a věřil jejím vůním a jeho šťastné hvězdě, že ho zavede zpět do maminčina přístavu. A tak se také stalo. A tak jako kormidelník na krásné Gondole, který nikdy neztratí směr, ani náš skřítek Dobrodíček nikdy nepřestal věřit síle vůně jeho maminky. Maminky to jsou naše hvězdy, které nám udávají směr po celý život a náš skříteček to věděl velice dobře. 

Jeho šťastná hvězda, mu na cestu svítí dodnes. Jmenuje se Evelin a pokud ji uvidíte, určitě ji následujte. Zavede vás ke starému krásnému Dubu a ještě  než do něj vstoupíte, tak vůně, které se z něj linou vás naladí na krásu, pohodu, či lásku, mořský přístav, či mísu plnou sladkého ovoce. 

Věříte i vy své šťastné vůni a hvězdě? Obdařte svou milovanou “Hvězdu” pohádkovou vůní a vyneste ji na oblohu, ať vám září na vaší cestě…….Jen tak se nikdy nezapomenete vrcet do svého klidného přístavu a nezabloudíte, protože ta vaše “Hvězda” vám vždy bude “vonět” na cestu a ukáže vám směr….

Čas Vánoc je mimořádně kouzelný a měli bychom si dát kouzelné dárky a nezapomenout na pohádky.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec.