Ještě do nedávna jsem si mysleli, že jsme nejinteligentnějšími tvory na této planetě. Je to možná více než egoistická myšlenka. Byli jsme přesvědčeni, že žádné zvíře nás v myšlení a šikovnosti nepřekoná. Jak tak bývá zvykem, opět jsme se pletli.

Nejnovější poznatky vědeckého výzkumu, nás jaksi posunuly o příčku dolů. Vědecky podložená fakta, že delfín je zkrátka chytřejší, než člověk, překvapilo spoustu lidí. Naopak jiní se nad tím vůbec nepozastavili. Delfíni mají oproti nám větší a těžší mozek a nejen to. Mají analytickou mysl a rychlejší synapse a možná, za nějakou dobu objevíme ještě více překvapení. Rozdíl mezi nimi a námi je ten, že nemají vyvinuté ruce.Bylo by to hodně zajímavé, kdyby ruce měli

Co se týče hojení ran jim můžeme jen tiše závidět. Dokážou se hojit bez jizev a dokonce blokovat bolest. Dokonce ani po žraločích zubech jim jizvy zmizí. Neumírají ani na infekci, jak jsme předpokládali. Je vidět, že se v odhadech v souvislosti se zvířecí říší, pleteme poměrně dosti často a možná vyjde konečně najevo i to, že mezi zvířaty a námi až tak velký rozdíl není.

Indie se stala první zemí, která nedávno uznala inteligenci a sebeuvědomění právě u delfínů. Vyřadila delfína ze zvířecí zvíře a zařadila je do ‚‚osobnosti patřící k jinému, než lidskému druhu‘‘.

Krásný to počin a krok kupředu. Doufejme, že i ostatní zvířata nebudou opomenuta, a že jim budu už konečně uznáno to, co jim přísluší už dávno.

Je vidět, že naše dedukce, že jsme jedinečný inteligentní druh, se začínají značně tříštit. A co si myslíte vy, co nás odlišuje od zvířat? Vědomí, morálka, emoce? Moderní výzkum a věda ukazuje, že tato tvrzení jsou velice diskutabilní.

Možná se bojíme a nechceme přiznat, že pravda je úplně jinde. Že inteligenci neurčuje srst nebo kůže, ani počet nohou, ani vzhled. Možná zvířata mají daleko hlubší duši a emoce, než si kdokoli chce připustit. A možná, je to kvůli tomu, že by se spousta lidí stala vegetariány a masokombinát by zkrachoval. Ostatně to by byl další ušlechtilý krok v lidství. Bohužel to je pouze růžový sen všech veganů a vegetariánů. Aspoň bychom byli zdravější a ze světa by zmizelo spousta bolesti, týrání a zoufalství, která zvířata cítí přesně jako my… bez rozdílu. Zbavili bychom se klecí a zbytečného zabíjení a týrání živých tvorů. Ale to je pouze a jen o našem uvědomění a komplexní lásce k této planetě. Zvířata bez nás mohou existovat a mnohem lépe, než s námi. Ale my jsme bez nich ztraceni. Vyvstává otázka: ‚‚patříme vůbec sem‘‘?