Stává se vám, že vás stále bolí hlava a nevíte z čeho? Máte kožní problémy, častý kašel, nebo vám třeba slzí oči? Může to být alergie, ale také to může být velice toxický Formaldehyd.

Vůbec není jasno, proč se stále používá v takové míře a všude, kdy i WHO potvrdila jeho toxicitu. Mimo jiné, nemusí to potvrzovat zrovna WHO, abychom věděli, že je to pro nás obrovský a nebezpečný jed. Je zkrátka všude. V lepidle, v nábytku, všude kolem nás. Nejhorší, že se používá i do dětských postýlek a dětského nábytku. Už i malé děti jsou vystaveny jeho účinkům.

Formaldehyd? Co to tedy vlastně je?
Budeme se zabývat fakty. Aldehydem kyseliny mravenčí, neboli Formaldehyd. Tuto bezbarvou látku řadíme do skupiny těkavých organických látek, které jsou ve velké míře zastoupeny v atmosféře. Poznáme ho podle ostrého dusivého zápachu.

Venku je koncentrace této látky v rozmezí 10 – 100 µg/m3 (můžeme to přirovnat ke vzduchu ve městě, který je znečištěn sám o sobě). Ve vnitřních prostorách je jeho koncentrace samozřejmě vyšší a proto také podstatně nebezpečnější.

WHO ustanovila horní povolenou hranici koncentraci v rozsahu 60 – 600 µg/m3. Můžete se podívat do vyhlášky č. 6/2003 Sb., která ve vybraných prostorách stanovuje limitní hodinovou koncentraci na 60 µg/m³, která platí pro českou republiku.

Dejte si pozor na to, kde kupujete nábytek z čeho se skládá, hlavně si ohlídejte složení lepidel a z čeho je nábytek vyroben. Pokud bude kupovat nábytek, hledejte materiál s certifikací CARB. To vám ušetří mnoho starostí. Naše rada zní: pokud si koupíte nábytek s certifikací CARB, bude mít nejnižší možné množství této škodlivé látky.

Děti, které jsou vystaveny těmto látkám, můžou mít po čase velmi vážné nemoci a diagnostika bude zase jen alergie, kožní atopický ekzém a migréna a to v tom lepším případě.

Migrény vznikají v největší míře právě z těžkých kovů a celkové toxicity. Proto zvláštní příznaky nepodceňujte a hlídejte si je. Kožní alergie jsou také velmi nebezpečné a těžko se jich člověk zbavuje.

Dnes už by mělo být normální, se detoxikovat, ale musíme vědět jak, čím, kdy a kolikrát za rok. Naštěstí je mnoho odborné a poučné literatury. Žijeme v době jedové a tak se o sebe o to více musíme starat.

Z nás můžeme doporučit Aloe Vera Gel, který pomáhá detoxikovat, ale kde určitě nutné, si určit, který gel je pro vás vhodný. Poradenská linka vám je k dispozici a velice vstřícně vám poradí, co je pro vás vhodné a jak máte detoxikovat a provádět pravidelnou očistu těla. Jak na detox se dozvíte v dalších článcích.

+420 604 80 40 40